activiteiten

Activiteitenkalender en openingstijden:

Het Landje is elke vrijdag open van 10.00 tot 12.00 uur en elke zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

De vrijdagse wiedploeg heeft momenteel geen vacatures!

Vriend van het Landje word je door een jaarlijkse bijdrage van 50 € op rekeningnummer 1401.62.747 ten name van Landje van De Boer onder vermelding van 'Vriend'.


donderdag 3 juni 2010

Knielen op een bed cosmea

Hovenier Jaap Kuijpers kreeg zijn voltallige gehoor op de knieen bij de workshop 'wieden met Jaap'. Wat een bed vol onkruid leek, bleek bij nader inzien toch een schat aan zaailingen te bevatten. Je moet het alleen even leren zien. En Jaap heeft ons dat geleerd. Persicaria (perzikkruid) blijkt een onkruid dat zich goed thuisvoelt op het Landje, want het staat overal in grote getale. Die mochten er zonder genade uit. 'In de kiem smoren' is het devies. Zijn ze nog klein en je knijpt de plant van zijn wortels, dan komt hij niet terug. Hebben ze echter al een wortelstelsel ontwikkeld, dan groeit de plant weer vrolijk uit.
Ook rossig, maar weer anders dan de persicaria is de rode melde, die juist moet blijven staan. Omdat hij niet op een rijtje is gezaaid, maar breedwerpig, komt hij heel verspreid op.
Op een warme dag mogen de uitgetrokken planten gewoon in het bed blijven liggen. Die drogen snel uit en komen nooit meer terug. Bij vochtig weer of het vooruitzicht van regen moeten de uitgetrokken planten in een emmertje of mandje om te worden afgevoerd. Anders richten ze zich bij de eerste beste gelegenheid weer op.
De zaailingen van papaver, korenbloem, cosmea, drakenkop, lavatera en rode melde lieten zich al goed herkennen. Nog een vuistregel van Jaap: zie je een kiemplant die je niet herkent, laat hem dan staan.
Om een indruk te krijgen van het pietepeuterige werk dat op woensdagavond is verzet: Dit noemt Jaap 'een grote plant'. Een lavatera in dit geval, en hij is al duidelijk te herkennen. Vindt Jaap. De twee persicaria's er rechtsonder zijn inmiddels verwijderd.
In de moestuinbedden kwam radijs en spinazie prima op, maar het ene prei-priegeltje dat we konden vinden heeft Jaap er meedogenloos uitgetrokken. Beter opnieuw beginnen. De omstandigheden waren voor de planten en het zaad de laatste weken niet makkelijk. Vooral de koude nachten zijn fnuikend voor de groei. Dat verklaart ook dat de latyrus nog niet aan zijn groeispurt is toegekomen.
Het eruit peuteren van onkruid heeft beslist een soort meditatieve, bevredigende kwaliteit. Als de hoeveelheid echter onafzienbaar is, wordt het weer deprimerend. Daarom was het heerlijk om met een ploegje door de bedden te scharrelen en met zijn allen aan het eind van de avond te genieten van de aanblik van opgeschoonde bedden waarin we de zaailingen een voorsprongetje hebben gegeven op het onkruid.