activiteiten

Activiteitenkalender en openingstijden:

Het Landje is elke vrijdag open van 10.00 tot 12.00 uur en elke zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

De vrijdagse wiedploeg heeft momenteel geen vacatures!

Vriend van het Landje word je door een jaarlijkse bijdrage van 50 € op rekeningnummer 1401.62.747 ten name van Landje van De Boer onder vermelding van 'Vriend'.


zondag 5 februari 2012

beginnen met roken

Winterharde bikkels meldden zich voor de workshop ' beginnen met roken' op deze zeldzaam winterse zondag op het Landje. Het had wel wat, vuurtjes stoken in de sneeuw. Sergio en Mark, de bikkels van restaurant Truffels, hadden speciaal voor de gelegenheid gezorgd voor gerookte chocolademelk met een scheut rum om ons warm te houden. Vervolgens trakteerden ze ons op 'appel-kebab': de appelkwartjes waren gemarineerd in limoensap en vanille, en werden ter plekke gerookt in een Big Green Egg op houtmot van appelbomen van de Olmenhorst. Maar ook minder hightech (en minder kostbare) technieken van roken kwamen aan bod: met wat aluminiumbakjes voor de zomerbarbeque zijn ook heerlijke resultaten te boeken. We proefden selderieknol, 'red meat'-radijs en wortel.
je kunt met roken twee kanten op: eerst garen en dan die rooksmaak eraan geven, of eerst roken en dan garen. De rauwe pompoenen en knoflook waren na het roken nog steeds rauw. De knoflook geurde zo spannend dat het meteen uitnodigde om er iets van te maken. Dat gaat nog wel eens gebeuren dit voorjaar. Door het roken is de knoflook trouwens langer houdbaar. Om ons te laten proeven wat je zoal met een gerookte pompoen kunt doen, hadden Mark en Sergio in hun eigen keuken al een gerookte pompoensoep gemaakt. Goddelijk!
Ondertussen had Heike een eigen projectje: het roken van twee zalmforellen in een rookton. In tegenstelling tot het 'koude roken' van de groenten (waarbij het alleen om de rooksmaak gaat, en niet om het garen) bungelden de vissen in de rook van een warmgestookte ton. Tegen de tijd dat ze bijna van de graat vielen, waren ze werkelijk tegen perfectie aan van verfijnde smaak.
Wat een spectaculaire start van het nieuwe seizoen!